Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Valepukit (17.11.2011)

Oletteko muuten huomanneet tätä valelääkärikohua? Vaikeaahan sitä olisikin olla huomaamatta, niin paljon siitä on tiedotusvälineissä puhuttu. Useita on jo löytynyt, mutta ulkomailla "opiskelleita" lääkäreitä on suomessa useita tuhansia. Helppo on veikata, että lisää ropisee.  Mutta mistä tämä kertoo? Onkohan terveyskeskuslääkärin homma vaan niin helppo ja yksinkertainen - ja samalla kohtuupalkkainen - että sitä voikin hoitaa melkein kuka vaan?
 
Tavallinen kansahan on tämän kyllä aina tiennyt. "Arvauskeskuksille" on leppoisasti naureskeltu vuosikymmeniä. Ja näkeehän sen kuka tahansa siellä muutamankin kerran vieraillut. Nopeaan tahtiin vaan potilaita sisään, resepti kouraan (muutama lunttilappu pöytälaatikossa sitä varten?), ja kotiin paranemaan. Lääkkeet ovat harvoin hengelle vaarallisia ja jos ei niillä parane, niin ei voi mitään. Jos tulee todella vaikea tapaus niin eteenpäin vaan; labraan, röntgeniin tai erikoislääkärille. Riski saada mitään vakavampaa aikaan taitaa olla sittenkin pieni.

Vaikea kuvitella montaakaan ammattia, missä vastaava vale -jotakin menisi läpi. Ajatelkaapa vaikka ammattilaisurheilijaa. Valeammattilaisurheilija, joka niittäisi kultaa ja kunniaa. Ensin kotimaassa, sitten kansainvälisellä tasolla ja ehkä voittaisi olympiakultaakin. Olisi juhlittu ja lopulta upporikas. Eikä millään dopingilla. Sitten totuus paljastuisi: Valeurheilija! HUIJARI! Urheiluliitto ja Opetusministeriö kauhistelisivat asiaa? Seuraisi poliisitutkinta? Ei, ei menisi syytös valeurheilijasta läpi. Ihan oikeasti olisi joutunut urheilemaan.

Miten olisi valelentokapteeni? Ehkä jollain "tuunatuilla" papereilla saadulla lupakirjalla saattaisi onnistua, mutta ihan kylmiltään ilman kokemusta ei onnistuisi millään.
 
Entä poliitikot! Ei sittenkään, vaikea kuvitella vale-berlusconia tai vale-kanervaa. Nämä aidot ovat omana itsenään ihan huippuja ja jäljittelemättömiä. Ei noita kykyjä mikään feikki pysty korvaamaan.

Joillakin harvoilla aloilla valeammattilaisena toimiminen saattaisi onnistua hyvinkin. Esimerkiksi rakentamisen laatu on koko ajan julkisuudessa. Tuntuu, että muita kuin valerakennusmiehiä ei olekaan? Mutta aika pian siinäkin narahtaisi jos oikea ja valekirvesmies laitetaan rinnakkain hommiin. Mutta olisiko ilmailualan valeasiantuntijoita vaikkapa TraFissa virkamiehinä? Ennen vanhaan tuntui että sellaisia oli, mutta eivätköhän ole jo kaikki siivottu eläkkeelle. Nykyisessä TraFissa vaikuttaa olevan pätevää porukkaa ja siirtyminen yhteiseen turvallisuusvirastoon saattaa tehdä toimintakulttuurille hyvää?  Mitä muuten tarkoittaa Valvira? Tietysti valevirastoa.