Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Sekasotkuinen ilmatilan rajoitusalue (3.6.2016)


Minulla on edessäni kopio TraFin päätöksestä perustaa tilapäinen rajoitusalue EFR278-UTTI 26.5. - 1.6.2016 puolustusvoimien harjoitusta varten. Se on osoitettu Ilmavoimien operatiiviselle osastolle ja sisältää myös pyynnön Finavialle ryhtyä asianmukaisiin julkaisutoimiin.

Päätös tosiasiallisesti sisältää myös moitteet Ilmavoimille liian raskaista rajoituksista siviili- ja harrasteilmailulle. TraFin rooli on silti vain päätösautomaatin rooli. Lausuntokierroskin on kuulemma käyty, mutta ainakaan Lahti-Vesivehmaan lentopaikalta ei sellaista ole pyydetty, vaikka lentopaikka kuului harjoitusalueen C-lohkon sisään. Käytännössä rajoitettiin valtavaa aluetta Lahdesta Lappeenrantaan, itse asiassa koko Kaakkois-Suomea. Koska rajoituksien alaraja oli maanpinta, ei sitten lennetty rajoitusaikoina tämän alueen sisällä olevilta lentopaikoiltakaan.

Alue oli jaettu kahdeksaan lohkoon, ja idea oli, että näillä lohkoilla olisi harjoituksen aiheuttamaa lentotoimintaa päivittäin 2 tuntia, joillakin lohkoilla 2+2 tuntia. Rajoituksien kellonajat kullakin lohkolla ilmoitettaisiin edellisenä päivänä annettavalla NOTAM - tiedotteella.
 
NOTAM-järjestelmä itsessään on suoraan pimeältä keskiajalta, mutta tämä tapa julkaista tieto rajoituksista oli kaikkien viestinnän oppien vastainen. Se esti järkevän lentotoiminnan suunnittelun, rajoitti lentokoulutusta, haittasi lentotyötä sekä pääosaa harrasteilmailusta. Osa harrasteilmailun lajeista ei edes taivu helposti tällaiseen rajoitusjärjestelyyn, esimerkkinä purjelento. Perinteiseen tapaan rajoitusalueen lohkot oli kuvattu koordinaatteina, jota ei voi sanoa erityisen käyttäjäystävälliseksi tavaksi ilmaista aluerajoja. Mutta vastuunsiirtomielessähän se on selkeä. Karttapohjat ovat näissä Supplementeissa aina ilmeisesti IFR-karttoja, joista kunnollisia paikkatietoja ei ole luettavissa. Miksi ihmeessä alueita ei merkitä tavalliselle ilmailukarttapohjalle? Erehtymisvaaraa ei silloin olisi käytännössä lainkaan.

Rajoituksista oli päivittäin erittäin vaikea saada selvyyttä Finavian tiedotusjärjestelmän kautta. Itse en ole mikään erityisen ketterä niitä lukemaan, mutta se, että ammattilentäjätkin soittelevat ja kyselevät neuvoja, saa hiljaiseksi. Jos jokin oli tiedotustappio, se oli tässä. Tiedän, että tahattomia ilmatilarikkeitä tapahtui huomattavia määriä. Myös alkaneita lentoja keskeytyi.

Millä ihmeen oikeuksilla muutenkaan otetaan hyvin nopealla aikataululla ilmatilaa haltuun täysin mielivaltaisesti? Ymmärrän tämän selkeästi lisääntyneen harjoitustarpeen johtuvan ainakin osittain kansainvälisen ilmapiirin kiristymisestä. Elämme siltikin rauhan aikaa ja siviilitoiminta on otettava huomioon. Tämä harjoitus tuli täysin puskista, eikä siitä ollut normaalilla aikataululla ja tavalla informoitu myöskään Suomen Ilmailuliiton ilmatilatyöryhmää, joka tavallisesti avustaa mm. tällaisten harjoitusten koordinoinnissa. Yleensä hyvissä ajoin ennen siviili- ja harrasteilmailun vilkasta kesäkautta. Nyt aiheutettiin suurta haittaa, tuloksena myös paljon kielteistä ilmapiiriä.

Asiaan otti hyvin kantaa myös Aviastarin nettisivuilla Esa Korjula http://www.aviastar.fi/kenen-on-ilma-kenen-on-meri/

                    Jukka Salokannel