Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Pimeää ja valoa yhtä aikaa (27.12.2011)

Oletteko muuten huomanneet, että pimeänä vuodenaikana on todella pimeää? Totta kai, vaikea on tuollaista olla huomaamattakaan. Kulunut syksy on ollut tavallistakin pimeämpää ja kurjempaa. Vettä on satanut lähes taukoamatta. Lumipeitteen puute pahentaa tilannetta. Omakohtaisesti - autoilijana -muutama läheltä piti - tilanne on saanut "pumpun" hakkaamaan. Onneksi mitään ei sitten loppujen lopuksi ole kuitenkaan sattunut. Tiedänpähän ainakin itse jalankulkijana ollessani varoa. Autoilijat eivät aja tahallaan kenenkään päälle. Mutta suojatien tuomaan turvaan ei kannata näillä keleillä liikaa uskoa.

Autolla ajaminen - erityisesti kaupungissa - pimeällä on ollut tavallistakin hankalampaa. Pimeällä kaikki mahdolliset valot heijastuvat märistä pinnoista. Kiiltää siellä ja kiiltää täällä. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden havaitseminen on todella vaikeaa. Ja useimmat jalankulkijat ovat tummiin pukeutuneita tai polkupyöristä puuttuu valot. Oikeastaan jalankulkijoiden heijastimista mariseminen on ihan turhaa, pienet killuttimet ovat vaikeita havaita pimeyden ja kaiken kiilteen keskeltä. Täytyy muistaa, että kaupunkiliikenteessä valot elävät ja liikkuvat koko ajan, lähinnä autojen valoheijastumien johdosta. Vaarassa eniten on kevyt liikenne ja heillä kunnolla näkyvät vain turvaliivin tapaiset heijastavat vaatteet ja polkupyörissä vilkkuvat led-valot. Näitä näkee aika harvoin.

Kaiken kaikkiaan kaupunkiliikenteen hahmottaminen pimeässä sadesäässä on huomattavan vaikeaa. Kaupungissa turvallisuutta on yritetty lisätä valoilla. Hyvä tarkoitus kääntyy kuitenkin itseään vastaan, yksittäisiä valopisteitä on liikaa ja vesisateella niiden valo hajautuu epämääräiseksi. Lisäksi itselleni on ollut jopa pieni yllätys, että valoja on alhaalla 1-2 metrin korkeudella niin paljon. On piha- ja puistovaloja ja ajoväylien varrellakin on matalia valaisimia, joiden tarkoitus on minulle hämärän peitossa. Mutta ollessaan noinkin alhaalla ne ovat autoilijan näkökentässä aiheuttaen vain kirkkaan pisteen, jonka ympäriltä on vaikea havaita mitään valaisematonta.