Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Paremmin on varauduttava (31.12.2011)

Oletteko muuten huomanneet, että Suomessa tuulee silloin tällöin? Ei kovaa, mutta puita nyt kumminkin kaatuu ja jokunen peltikatto irtoaa. Mikään ei ole ikuista, joten yllättävinä tällaisia ilmiöitä ja niiden seurauksia ei voida pitää. Meillä ei ole meri tulvinut kertaakaan kuutta kilometriä sisämaahan, maanjäristys ei ole poistanut kartalta kokonaisia kaupunkeja, eivätkä myrskytuulet siirtele kokonaisia rakennuksia Venäjän puolelle. Jäämyrskyt eivät ole myöskään pistäneet matalaksi satoja kilometrejä valtakunnan voimaverkkoa. Sellaiset ovat, jos eivät yllättäviä, mutta alkavat olla jo poikkeuksellisia ilmiöitä. Enkä menisi vannomaan, ettei nuo tai ainakin jokin noista voisi olla mahdollisia täällä Suomessakin.
 
Mutta mitä täällä tekevät nämä ensisijaisesti pörssikursseistaan ja tuloksestaan huolta pitävät sähköyhtiöt. Nyt pitkien katkojen aikana ne lupaavat panostaa tiedottamiseen Internetissä! Hei haloo! Muistaako kukaan että se nettikin toimii sähköllä!

Sähköverkon parantaminen 2010-luvun vaatimalle tasolle on toki miljardiluokan tehtävä. Mutta miljardeja syydetään muuallekin lopullisten maksajien mielipidettä kysymättä. Antaa mennä vaan, laittakaa remontti alkuun. Eivät ne kustannukset ihan hetkessä toteudu vaan jakautuvat pidemmälle ajanjaksolle. Maksumiehinä ovat ihan varmasti asiakkaat eli me, tai valtio, eli verojen muodossa me. Mutta tästä oman pesän turvaamisesta satummekin olemaan erittäin kiinnostuneita. Enemmän kuin vilunkimaiden ja huijaripankkien? Kansanäänestystä asiasta tuskin tarvitaan.

Valtakunnan perusturvallisuuden ykkösasiana oleva sähkönjakelu ei voi olla vain sähköyhtiöiden itsenäisesti hallitsemaa liiketoimintaa. Niin haavoittuvaa hommaa ei voi antaa noin osaamattoman väen yksin tehtäväksi. Sähkönjakelu on huoltovarmuusasia, joka ei ole energiayhtiöiden oma asia. Ei ollenkaan.

Sähköverkko on maakaapeloitava niin pitkälle kuin se on käytännössä mahdollista. Pienemmät linjat ja muuntajien lähistöt on lisäksi raivattava riittävästi lähellä olevasta puustosta. Sähkönjakelu on turvattava niin, ettei kohtalaisen myrskyn (Tapani 2011) aiheuttamia yli kahden vuorokauden pituisia sähkökatkoja voida hyväksyä missään vakituisen asutuksen piirissä Suomessa.
 
Todelliset kriisit ja suurkatastrofit ovat myös mahdollisia ja niihinkin on varauduttava kohtuullisesti. On oltava sellaiset säädökset ja velvoitteet, että pankit, elintarvikekaupat, huoltoasemat ja vedenjakelu toimivat ainakin osittain. Samoin julkisten tilojen kuten koulujen, sisäliikuntaliikunta- ja kulttuuritilojen sekä virastojen on tehtävä suunnitelmat ja varautuminen suuren luokan hätämajoitusta varten. Näihin tiloihin on myös lisättävä valmius varavoimaan. Todellinen kansallinen hätätila alkaa vasta sitten, kun kokonaiset kaupungit pimenevät talvipakkasilla yli kahdeksi vuorokaudeksi. Kansalaisia on ohjattava ja kannustettava kohtalaiseen myös henkilökohtaiseen varautumiseen.

Tämä ei tarkoita, että kaikki tehtäisiin heti, vaan seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana vaikka investoinnit ovatkin mittavat. Kaikkein pahimpiin tilanteisiin ei voida edes varautua tai kriisiajan toimintoja voidaan ylläpitää vain hyvin rajallisesti. Mutta tavoitteet ja liike paremman turvallisuuden suuntaan on oltava.