Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Ajoiko Suomen Ilmailuliitto Suomen Urheiluilmailuopiston tarkoituksellisesti konkurssiin? (19.1.2025)


Seuraava teksti on Suomen Ilmailuliiton pj. Timo Hyvösen (TH) kirjoittama tiedote, joiden kohtien jälkeen on allekirjoittaneen (JS) vastakommentti.

TH: Suomen Ilmailuliiton kokonaan omistama Suomen Urheiluilmailuopisto (Oy) on asetettu konkurssiin 15.1.2025. Opisto hakeutui konkurssiin tulorahoituksen puutteessa. Loppuvaiheessa Opistossa työskenteli kaksi henkilöä.

JS: Opistossa on käytännössä pitkään työskennellyt työsuhteessa 2 henkilöä. Opiston toiminnassa on ollut mukana kymmeniä lennonopettajia ja muita eri aihealueiden osaajia kouluttajina.


TH: Opisto perustettiin vuonna 1996. Opisto koulutti toiminta-aikanaan lentäjiä ja opettajia sekä tekniikkaa ilmailun eri aloilla vaihtelevasti. Opisto koki useita merkillisiä vaiheita – kopiokonehankkeita ja monenlaisia lentokonehankkeita. Yhtiön koulutustoiminta ei ole ollut kannattavaa. Liitto on tukenut Opistoa vuosittain noin kaksinkertaisesti sen liikevaihdon verran.

JS: Opisto on aikanaan perustettu v. 1978 Räyskälä-Säätiön yhteyteen, sen osaksi ja se on saanut siihen toimintaan alusta alkaen valtioapua. Opisto eriytettiin v. 1996 omaksi yleishyödylliseksi osakeyhtiökseen, joka sai edelleen valtionapua. Yleishyödyllisyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei se maksa tuloveroa tai arvonlisäveroa. Tällöin se ei myöskään voi tulouttaa esim. osinkoja osakkaille tai maksaa mitään erityispalkkioita vaan kaikki mahdollinen voitto on käytettävä Opiston tarkoitettuun toimintaan. Tällaisella rahoitusmallilla on turvattu Urheiluilmailuopiston ja muidenkin liikuntaopistojen yhteiskunnallinen rooli koulutuspalveluiden tuottajana. Erityisen tärkeää tämä on ollut Urheiluilmailuopistolle sillä se edustaa monimutkaista lajia säädös- ja lupaviidakkoineen sekä hyvin pientä ’markkinaosuutta’ suomalaisessa harrastus- ja urheilukentässä. Tällainen opisto on harvinaisuus Suomessa enkä tiedä onko millään muulla urheilulajilla omaa lajiopistoa. Opiston toiminta on vuosina 1997-2006 ollut myös taloudellisesti vahvaa. Sen jälkeiseen aikaan en tässä yhteydessä palaa mutta tiedän taloudellisten väärinkäytösten tuhonneen vahvan talouden sekä Opetusministeriön (OKM) luottamuksen, jolloin vastaava valtionapu siirrettiin Ilmailuliitolle, tarkoituksena ilmailun koulutustoiminnan jatkaminen sitä kautta rahoitettuna.


TH: Valtio viesti urheilujärjestöjen yleistuen merkittävistä leikkauksista vuonna 2020. Suomen Ilmailuliitto tutki tämän ja erityisesti koulutustoiminnan jatkuvuuden takaavia vaihtoehtoja. Analyysin lopputuloksena Liitto päätti sulauttaa harrasteilmailun koulutuksen osaksi toimintaansa. Tavoite oli perustaa toiminta Liittoon jo syksyn 2021 aikana, mutta Urheiluilmailuopiston vastustuksen takia sulauttaminen ei onnistunut eikä koulutustoiminta Opistossa muodostunut edelleenkään kannattavaksi.

JS: Aikamoinen vaikutusvalta on Opistolla ollut, jos se estää Ilmailuliittoa saamasta asioita aikaan. Varsinkin kun Ilmailuliitto omisti Opistossa osakkeiden määräenemmistön jo silloin ja nykyisin 100 %.
 

TH: Liitto joutui lopettamaan Opiston rahoituksen vuodenvaihteessa 2025 Liiton Helsinki-Malmin lentoasemalla sijainneen toimitilan purkukustannusten ja satunnaisten oikeuskulujen takia. Tämä asetti Opiston mahdottoman tilanteen eteen.
Alun perin suunnitellun sulautumisen jälkeen Liitto on antanut Opistolle tukea 450 000 euroa. Vuonna 2024 Opiston liikevaihto oli noin 50 000 euroa.
 
JS: Kun Opetus- ja kulttuuriministeriö lopetti suoran avustuksen maksamisen Opistolle, se samalla nosti Ilmailuliiton saamaa avustusta (järjestöavustus) samalla summalla kuin Opisto oli saanut. Tuo summa oli silloin 210 000 euroa vuodessa. Opiston viimeisen parin toimintavuoden aikana oli Liitto rajoittanut Opiston myyntiä omistajaohjauksella siten, että ns. kerhohintoja ei saanut enää antaa, kursseja sai myydä vain Liiton jäsenille ja viimeisen vuoden aikana myyntiä haittasi koko ajan uhannut toiminnan lopettaminen. Asiakkaita ei houkuttele ostaa kurssia organisaatiosta, jonka toiminta on loppumassa. Nyt opintojen jatkosta ei ole mitään tietoa yli 200 opiskelijan osalta. Heille ei konkurssipesä mitään todistuksia kirjoita. Ilmailuliittoon liitettyä koulutusta ei palautteen ja kommenttien perusteella koeta luotettavana. Ilmailuliitto ei vaan ole mikään koulutusorganisaatio ja sellaiseksi opettelu saattaa viedä vielä aikaa. Halvemmaksi koulutus Liiton kautta ei ainakaan tule. Ihmetystä herättää tämä Liiton antama kuva Opiston talouden heikkoudesta, jolla perustellaan myös Opiston konkurssia. Opistossa on hallituksessa nyt ja aina ollut Ilmailuliiton hallituksen jäsen. Tälläkin hetkellä lähes kaikki Opiston hallituksen jäsenet ovat myös Liiton hallituksen jäseniä. Osakeyhtiön hallituksen jäsenellä on oikeus saada KAIKKI yhtiötä koskevat tiedot koska tahansa. Lisäksi Opisto on raportoinut tilanteestaan vuosikausien ajan säännöllisesti Ilmailuliiton hallitukselle. Opiston tilanne on siis ollut Liiton tiedossa koko ajan. Lakkauttamiseen siis pyrittiin Ilmailuliiton omien pyrkimysten takia.


TH: Opiston suurin velkoja on Suomen Ilmailuliitto antamastaan pääomalainasta, jonka saldo on tällä hetkellä noin 80 000 euroa. Aiempien omistajien pääomalainat Opisto on maksanut takaisin jo aiemmin. Opiston omistuksessa on muun muassa osa Räyskälässä sijaitsevasta Lentolaakso-hallista sekä huolto- ja koulutuskäyttöön tarkoitettu SIL-Luokka, johon ei merkittävistä investoinneista huolimatta saatu käynnistettyä aktiivista toimintaa.
Liiton koulutustoiminta on resursoitu ja käynnistymässä Liiton omana toimintana. Katkos koulutuksiin pyritään minimoimaan. Liiton koulutusohjelmat ovat joka tapauksessa jäsenyhdistysten käytössä maksutta koko ajan. Liitto tarjoaa koulutuksia jatkossa jäsenistölleen.

JS: Liitto on siis havainnut, että koulutuksiin tulee katkos ja viittaa kerhoille tarjolla oleviin koulutusohjelmiin. Tämän voisi tulkita myös niin, että kerhot voivat jatkossa hakea tai muuttaa koulutuslupia kokonaan itselleen, kerhopohjaiseksi. Tämä ei pienissä ilmailukerhoissa hyvää tiedä. Liiton koulutustoimintaa on käynnistelty tietävästi jo nelisen vuotta joten ’minimoitu katkoksen’ pituus on vielä arvoitus. Liiton organisaatiolla eivät säädösten mukaiset valtuudet ole vielä olleet kunnossa. Räyskälässä sijaitseva SIL-luokka on pieni rakennus, joka tehtiin jo Säätiöaikana luokkatilaksi koska niistä oli ajoittain pulaa. Myöhemmin sitä on pyritty muuttamaan huoltokurssien tukikohdaksi mutta tämä työ on jäänyt kesken.


JS Yhteenveto: Vastauksena otsikon kysymykseen on: Kyllä, Suomen Ilmailuliitto ajoi tarkoituksellisesti Suomen Urheiluilmailuopiston konkurssiin, vaikka mikään taloudellinen tilanne ei sitä olisi vaatinut. Valtioavun välittäminen Liiton kautta Opistolle olisi edelleen ollut mahdollista ja Opistoa sitovien koulutusrajoituksien poistaminen sen  lisäksi. Halvempaa ja tehokkaampaa järjestelyä suomalaisen harrastus- ja urheiluilmailun verkko- ja jatkokoulutuksen järjestämiseksi ei olisi ollut, eikä sellaista ole näköpiirissäkään. Tämä oli Ilmailuliiton ikioma ’Malmi’.

Jukka Salokannel (JS)