Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Kaupan ruokakorin hinta (26.1.2015)


Olen ollut aika ihmeissäni sanomalehtien tekemistä ruokakorivertailuista. Nimenomaan siksi, että kaikkien halvimmaksi tietämä Lidl ei ole saanut selkeämpää eroa näihin kotimaisiin ketjuihin verrattuna. Kun se omakin näppituntuma on kertonut, että sellainen vitosen ero per ostoskassi on Lidlin hyväksi ollut koko ajan.

Olen jo aikaa sitten suunnitellut tekeväni oman hintavertailun. Menneellä viikolla 4/2015 sain vihdoinkin aikaiseksi. Kohteena oli S-Market ja Lidl Lahdessa. Ostin näistä kaupoista sellaisia elintarvikkeita, joita ostelen muutenkin säännöllisesti.  Osaa jopa viikoittain, osaa harvemmin, mutta säännöllisesti kuitenkin. Mukana oli mm. leipää, ravintorasvoja, eineksiä, jauhelihaa, leikkeleitä, maitotuotteita ja hedelmiä. Vihannesten osuus taisi jäädä yhteen tuotteeseen. Jokaista tuotetta oli vain yksi kuluttajapakkaus, kaikkiaan 22 erilaista elintarviketta. Kaikkia niistä en toki ostanut kahteen kertaan, vaan osan toisesta kaupasta ja osan toisesta. Sen saman tai vastaavan siis kirjasin paperille sitten siitä toisesta kaupasta.

Otos ei sisältänyt mitään erikoisherkkuja tai harvinaisuuksia. Ei myöskään tarjoustuotteita, pakasteita, säilykkeitä, kodin pesuaineita tai pehmopapereita. Kaupastahan ostetaan muutakin kuin ruokaa. Mutta nyt pysyttiin vain minulle tavallisissa elintarvikkeissa. Valtaosa tuotteista oli kotimaisia, joko ihan samoja tai vastaavia, joita saa kaikista ruokakaupoista. Muutamassa tapauksessa hinta piti muuntaa yhteneväiseen pakkauskokoon, mutta sillä tavoin tuleva mahdollinen virhe on marginaalinen.  Vain yhdessä elintarvikkeessa S-Marketin hinta oli halvempi kuin Lidlin, sekin hintaero taisi olla 12 senttiä.  Tämä epätieteellinen vertailu on tehty sen jälkeen, kun nämä kaupparyhmät ilmoittivat laskevansa elintarvikkeiden hintoja.

Ja mikä oli tulos:

Lidl              32,92 euroa
S-Market    43,36 euroa

Erohan on järkyttävä, yli kymmenen euroa! Spekuloidaanpa vähän: Tuollainen ruokamäärä edustaa karkeasti kahta kolmasosaa viikoittaisista ruokakaupan elintarvikeostoksistani (ehkä ei todellisuudessa ihan riitä, mutta meillä lounasruokaillaan osittain myös ”ulkona”). Hintaero Lidlin hyväksi olisi siis viikossa suuruusluokkaa 15–16 euroa. Ero muodostuisi vielä suuremmaksi, jos tuossa huomioitaisiin niitä muitakin päivittäistavaroita kuten pakasteruuat, pehmopaperit ja pesuaineet sekä se tosiasia, että vihannesten ja juuresten osuus olisi käytännössä suurempi. Lisäksi Lidlin omat (ulkomaiset) tuotteet olisivat olleet selkeästi suomalaisia vastaavia halvempia. Niitähän tässä vertailussa ei ollut mukana.

Pelkästään tällaisella elintarvikkeiden vertailulla säästäisin vuositasolla suuruusluokkaa 800 euroa. Mikäli olisin Lidlin vakioasiakas (mitä en ole toistaiseksi ollut), todennäköinen säästöni vuositasolla olisi yli 1000 euroa. Olisikohan sillä summalla jotain muutakin käyttöä?

Myönnän, että vertailu ja ”vuosilaskelmani” sisältää epätarkkuuksia. Toisenlaiset kulutustottumukset toisivat hieman toisen tuloksen ja ero Lidlin hyväksi olisi ehkä pienempi. Se ei kuitenkaan ole tässä olennaista, sillä millään opilla ei päästä edes samaan hintatasoon, puhumattakaan että S-Market olisi yleisesti ottaen halvempi. S-etukortti- tai Plussakorttijärjestelmää (K-ryhmä) on tällä hinnoittelulla varaa ylläpitää.

Jukka Salokannel