Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

Palaset loksahtavat kohdalleen (23.6.2014 - päivitystä jäljempään juttuun)


Kirjoittaessani tuota tekstiä toukokuun alussa ammattilentäjäkoulutuksen jo selkeästi sovitusta reviirijaosta, en tiennyt, että Puolustusministeriön johdolla toiminut Jatkoselvitystyöryhmä on luovuttanut selvityksensä 29.4.2014. Työryhmän työ käytännössä vahvistaa sen mistä aiemmin jo kirjoitin. Työryhmä suosittelee siviili- ja sotilasilmailun alkeis- ja peruslentokoulutuksen järjestämiseksi selkeää valtion ohjauksessa ja omistuksessa olevaa mallia, josta yksityiset koulutusorganisaatiot on blokattu jatkossakin ulos eikä alalla tule olemaan kilpailutusta. Se sisältää mm. lentokaluston osalta valtion omistukseen hankittavan suorituskykyisen lentokaluston sekä muutoinkin sellaiset puitteet, jossa Patria – SIO yhteistyö on käytännössä ainoa mahdollinen. Päätökset tietenkin vielä puuttuvat, mutta ihmeitä saa tapahtua jos asia jotenkin toisin menee. Jatkoselvitykseen on linkki tässä.

Ammattilentäjäkoulutuksen markkinat on jo sovittu (13.5.2014)

Suomen Ilmailuopisto (SIO) järjesti hiljakkoin PPL (A) lentokoulutuksesta tarjouskilpailun, joka ratkesi joitakin päiviä sitten. Kilpailutuksen idea on, että SIO ostaa alihankintana peruslentokoulutuksen (yksityislentäjäkoulutus = PPL), josta eteenpäin se itse järjestää edelleen jatkokoulutuksen ammattilentäjän lupakirjaan mittarilentokelpuutuksin. Suomen Ilmailuopisto (SIO) on valtion omistama lentäjien ammattikoulu Porissa.

Tarjouskilpailun voitti jälleen Patria Pilot Training, joka on Patria-konsernin tytäryritys. Kysymys oli yhteensä vajaan 40 oppilaan peruskoulutuksesta kuluvana ja ensi vuonna. Patria-konsernin omistaa Suomen valtio 73,2 prosentin osuudella ja monikansallinen eurooppalainen ilmailujätti EADS 26,8 % osuudella. Patria Pilot Trainingin toiminta olisi muutoin tappiollista, mutta se on vuosien ajan saanut merkittävää konserniavustusta emoyhtiöltään. Siksi oli varaa tarjota valtion omistamalle Suomen Ilmailuopistolle selkeästi tappiolliseen hintaan kyseisten oppilaiden koulutus. Tiettävästi kyseisellä hinnalla per oppilas voisi antaa juuri ja juuri alemman harrastelupakirjaluokan (LAPL) lentokoulutus. Tämähän nyt väkisinkin tuntuu siltä, että valtion omistama ammattikoulu järjestää muodollisen tarjouskilpailun, jonka jo toisen kerran peräkkäin voittaa valtion yritys, joka saa konserniavustusta tappiolliseen toimintaansa ja siksi voi tarjota alihintaan lentokoulutuksen. Tarjouskilpailussa oli mukana myös kaupallisia yrityksiä, joiden kipuraja tuli jo aikaisemmin vastaan.

Ihmetyttää, miksi Patria Pilot Training on mukana sekoittamassa lentokoulutusyritysten (PPL-tasoinen lentokoulutus) tarjoamaa samaa liiketoimintaa? Tämä kyseinen yksityislentäjäkoulutus (PPL) on niin tarkasti EASA- määräyksin säädelty, että lopputuloksena on aina osaava oppilas. Nämä tarjouskilpailun sisältämät oppilaathan ovat jo SIO:n hakumenettelyn ja valintakokeet läpäisseet. Vaikka PPL-lyhenne tarkoittaa yksityislentäjän lupakirjaa, tätä koulutusta ei tässä yhteydessä pidä sekoittaa harrastelentämiseen. Yksityislentäjän lupakirja kun on aina pakollinen alku jatkokoulutukseen. Nyt tarkoitetaan siis oppilaita, joiden tavoitteena on vain ja ainoastaan lentäjän ammatti. Patria-konserni on tunnettu skandaaleista asekaupoissaan. Ne ovat aiheuttaneet poliittisia ja juridisia hässäköitä useassakin maassa. Ainakin osa oikeusprosesseista on Suomessa vielä kesken.

Oudolta tuntuu myös Suomen Ilmailuopiston toiminta ja talousmatematiikka. Ammattilentäjien jatkuva ylikouluttaminen tulee valtiolle kalliiksi. Samantapaisen ammattilentäjän opintolinjan tarjoavat myös em. Patria Pilot Training sekä Salpauslento Oy.  Ne tekevät siis samaa työtä kuin SIO mutta kaupallisella tarkoituksella. Pelkästään SIO kouluttaa vuosittain nelisenkymmentä uutta ammattilentäjää. Lisää tulee siis Patrialta ja Salpauslennolta sekä ulkomailla kouluttautuneista lentäjistä. Vuodesta 2008 lähtien on koulutettu luultavasti n. 300 ammattilentäjää, joista suurin osa on työttöminä tai yrittävät pitää kelpoisuuksiaan voimassa vähäisillä pätkätöillä. Mikään tunnusluku ei viittaa siihen, että nämä työllistyisivät edes lähivuosina. Ilmailualalla menee (vaihteeksi) heikosti ja palkkataso on aloittelevilla liikennelentäjillä ihan onneton. SIO:n kalustoinvestoinnit myös ihmetyttävät. Se hankki vain noin kaksi vuotta sitten 2 kpl EMB-500 Phenom liikesuihkukonetta jatkokoulutukseen. Säädöksien hiljakkoin muututtua koneet ovat käytännössä tarpeettomia, eivätkä lentoyhtiöt juurikaan pane painoa niillä lennetyille kelpuutuksille. Koko SIO:n ammattilentäjäkoulutus voidaan hoitaa sen uusilla Diamond DA42 koneilla, joiden hankinta- ja tuntihinta on vain murto-osa Phenomin hinnoista.

Eilen (Yle 12.5.2014) uutisoitiin, että Patria Pilot Trainingin edustajat ovat Porissa Suomen Ilmailuopistolla tutustumassa olosuhteisiin koulutuksen mahdolliseksi siirtämiseksi Poriin. No kappas, Sattuipa sopivasti! Nämä yhteistyökumppanit ovat edelleen tiivistämässä yhteisiä toimintojaan. Ja kun tämä aihe alkoi tuntua jo vanhastaan tutulta, niin sainkin vinkin kilpailuviranomaisen kannanotosta, johon on tässä linkki. Siellä sanotaan mm: ”Kilpailuviranomaisen saamien tietojen mukaan Suomen Ilmailuopisto ei voisi laajentaa koulutustaan turvautumatta laajamittaisesti kilpailijoilta hankittaviin alihankintapalveluihin”. Onkohan konserniavustusta saava valtionyhtiö se kilpailija mitä tuolla tarkoitettiin?

Jukka Salokannel