Yhteystiedot

Jukka
Salokannel
15100 Lahti
040 123 4567

EASA hauskuuttaa (1.8.2016)

Tähän tarinaan sain vinkin ja asiantuntija-apua. Tähän uskominenkin oli lähes mahdotonta. EASA on yhteiseurooppalainen ilmailuviranomainen ja sen antamat säädökset ovat suoraan Suomessakin noudatettavia. EASA toimii ilmailun turvallisuuden varmistamiseksi EU kansalaisille ja Suomessa Trafi mahdollistaa asioita.

On olemassa lyhenne STC, joka tulee sanoista Supplementary Type Certificate. Se on lisätyyppihyväksyntä, eli tyyppihyväksyttyyn lentokoneeseen tehty tai saatu lisäys, jonka tavallisimmin on tehnyt joku muu kuin alkuperäisen tyyppihyväksynnän haltija. Tällaisen haltija on tavallisimmin koneen tai laitteen valmistaja. Tyypillinen STC on vaikkapa tyyppihyväksytyn koneen hyväksyminen autopolttoaineen käyttöön. Toinen esimerkki on hyväksytyn lentokonesuksen asentaminen tyyppihyväksyttyyn lentokoneeseen. Lentokonevalmistajat kun harvemmin valmistavat suksia. Hyväksyntä sisältää tiedot miten asennus tehdään ja siitä tulee olla lentokäsikirjan lisäosa.

Tyyppihyväksytyille lentokoneille voidaan hyväksyä muutoksia, joko yksittäin tai sitten STC menettelyllä suuremmalle joukolle. Tähän liittyvät säännökset ovat EASA:n takana, nimellä part-21.

Part-21 sisältää myös esimerkkiluettelon siitä, mitkä olisivat suuria, merkittäviä muutoksia. Puhutaan nyt vaan pienistä lentokoneista, eli EASA - termein tyyppihyväksytyt CS-23:n mukaisesti. Siis ilmailuväelle ja monelle muullekin tuttuja yleisilmailulentokoneita, joita tässä kutsutaan yhteisnimellä CessnaPiper. EASAn listalla on monenlaista koneiden muutoshistoriaa jossa koneita on todella muuteltu, täydennetty ja paranneltu. Voisi olettaa, että myös Suomesta viranomaisen tyyppihyväksynnän erikoisasiantuntijat ovat olleet paikalla miettimässä ja ideoimassa muutoksia tähän listaan.  Siitähän he veronmaksajien kustantamaa palkkaa saavat.

Nykyinen lista löytyy kohdasta:

Appendix A. to GM 21.A.101 Classification of Changes joka on EASAn sivuilla luettavissa.  ED 2012/020/R 

https://www.easa.europa.eu/system/files/dfu/Annex%20I%20to%20ED%20Decision%202012-020-R.pdf sivulta 61 alkaen.

Listalla on monia käytännönläheisiä ja siten tarpeellisia muutoksia, joita CessnaPipereihin voi toteuttaa. Esimerkkejä listaan päässeistä suurista muutoksista ovat:

  • siiven aseman muutos (ylätasosta alatasoksi tai toisinpäin),
  • moottoreiden lukumäärän muutos suuremmaksi tai pienemmäksi (CessnaPiperiin voi siis suunnitella STC:n jolla siitä tulee purjelentokone),
  • moottorin sijainnin muutos vetävästä potkurista työntävään potkuriin,
  • nopeusalueen laajennus äänennopeutta suuremmille nopeuksille,
  • kantavien rakenteiden materiaalin muutos (CessnaPiperin voi siis muuttaa komposiittirakenteiseksi),
  • Pyrstön konfiguraation muutos tavanomaisesta T tai Y pyrstöön (mutta V pyrstöön ei käy),
  • polttoaineen olomuodon muutos, nestemäisestä paineistettuun kaasumaiseen polttoaineeseen tai polttokennon käyttöön,
  • mekaanisen vaijeriohjauksen muuttaminen tietokoneohjattuun FBW ohjaukseen ja sähköisillä aktuaattoreilla liikuteltaviin ohjainpintoihin,
  • matkustamon paineistus.

Näistä on sitten kerrottu mihin pykäliin perustuu se, että ne ovat isoja muutoksia.

Oikeasti nämä esimerkit ovat huikeita, kuin suoraan ilmailuteekkareiden saunaillasta vapun tienoilla!

Alataso-Piperin omistava ilmailija kuitenkin näkee listassa todellisen mahdollisuuden. Ikuinen haave omasta Cessnasta voi vielä toteutua. Ei kun suunnittelemaan STC muutosta jolla Piper muunnetaan Cessnan siivillä toimivaksi ylätasoksi. Se on siis mahdollista!

Jukka Salokannel